De New Kids van het ijs

Met een beetje fantasie zou je ze de New Kids van het ijs kunnen noemen. Ze zijn Brabants, ze zijn jong, en ze zijn wild. Alleen de lange haren en de groene Opel Manta ontbreken en ze komen niet uit Maaskantje. Maar als het aan de Brabantse schaatsers Pieter-Jan van Eck, Jochem Uithoven, Robert van Dalen en Nick Uithoven ligt, zorgen ze met Team Brabant volgend jaar wel voor opschudding in de Top Divisie.

De gemeenschappelijke factor van die vier schaatsers en Eerste Divisie-rijder Dinant Nieuwkoop gaat verder dan het simpelweg ‘Brabander zijn’. Stuk voor stuk hebben ze hun passie voor schaatsen gekweekt bij ijsclub De IJsvrienden uit Wijk & Aalburg. En niet toevallig werd ook daar het idee geboren voor een gezamenlijk team dat volgend seizoen in de Top Divisie moet opereren.

“Dat idee leefde er al langer”, vertelt Pieter-Jan van Eck, die afgelopen seizoen samen met Jochem Uithoven nog uitkwam voor de Wadro-ploeg van Henk Angenent. “Het was natuurlijk ook mooi dat er bij de ijsclub vier schaatsers zijn opgegroeid die nu alle vier in de Top Divisie rijden. Jongens die als kleine mannetjes in de winter van 1996/1997 bij de ijsclub kwamen en daar vanaf het begin een hechte vriendengroep waren. Het leek iedereen prachtig om nu eindelijk eens met elkaar op het hoogste niveau te rijden.”

Zekerheid

De aanzet werd gegeven door Nico van Bergeijk, de voorzitter van De IJsvrienden. Hij polste de topschaatsers eens over het idee van een gezamenlijk team. “Een initiatief dat binnen de club heel breed werd gedragen”, weet Jochem Uithoven.

Zelf hadden de mannen er zeker oren naar. Jochem Uithoven (26) en Van Eck (22) koersten samen bij Wadro, Nick Uithoven (24) en Robert van Dalen (25) deden dat bij Habovo. “Ploegen waarvan de toekomst toch niet geheel zeker was’’, aldus Uithoven. “Bij de Brabantse ploeg hadden we zekerheid.”

Hoofdsponsor

Vrijwel alles heeft het team inmiddels voor elkaar. Sponsoren van de ijsclub hoesten de licentiekosten op, en ook de suppliers zijn geregeld. Van Eck: “We hebben Sport 2000 Stehmann voor de kleding, terwijl Bikecenter Van Tuyll zorgt voor de fietsen en de brillen.”

Blijft over: een hoofdsponsor. “De afgelopen periode is te druk geweest om ons daarmee actief bezig te houden”, stelt Van Eck. “Maar nu het rustiger wordt, gaan we daarmee aan de slag. Belangrijkste is dat we honderd procent zekerheid hebben dat de ploeg er komt. Nu moeten we aan het vervolg gaan werken.”

Marianne Vos

Het team is ondergebracht in de stichting Marathonschaatsen Onder de Rivieren, en daarmee is meteen ook de doelstelling duidelijk gemaakt. “Ons team moet voor het hele marathonschaatsen in Brabant en Limburg een stimulans vormen”, vertelt Nick Uithoven. “Daarom praten we ook met het gewest. Talent moet kunnen doorstromen. Een plaats in onze ploeg moet het doel worden voor de regionale rijders.”

Voor de topschaatsers zelf is het al mooi dat ze straks oude tijden kunnen laten herleven op het hoogste niveau. “Geweldig toch dat we na al die jaren nu samen kunnen gaan rijden?”, vindt Van Eck. En één supporter heeft de ploeg al: topwielrenster Marianne Vos. “Zij schaatste ook bij De IJsvrienden, hoorde ook bij ons cluppie. Ze is dolenthousiast en heeft al toegezegd te zullen optreden als ambassadrice.”

Brutaal en aanvallend

De mannen zullen volgende winter rijden in de geest van de New Kids: brutaal en aanvallend. “We willen absoluut presteren”, belooft Jochem Uithoven. “En we weten hoe dat moet. Pieter-Jan  en ik weten al wat winnen is, Robert heeft al op het podium gestaan en Nick heeft ook in de top tien gereden. We gaan met z’n allen elke kans op succes aangrijpen.”

Maar Van Eck weet inmiddels donders goed dat één ding het allerbelangrijkste is. “Plezier. Daar draait alles om”, stelt de man die de afgelopen twee seizoenen genoeg problemen had voor een hele loopbaan. “Voor mij is het streven ook om weer helemaal de oude te worden. En dan gaan we met z’n allen absoluut lol hebben op het ijs.”

Bron: schaatsen.nl                Door           Eric Korver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *