Begin

Soms is het heel simpel:
In 1977 kwamen enige fietsliefhebbers bij elkaar en daarmee werd de oprichting van WTC Maaswaal een feit. Achteraf gezien een zeer goed initiatief. WTC Maas Waal is een zogenaamde “combi” vereniging, wat wil zeggen dat we zowel aangesloten zijn bij de KNWU als bij de NTFU.

Het eerste onderkomen was op “Het Hamblok” te Aalst. Daar werd een houten clubgebouw neergezet, dat voor die jaren alleszins fraai te noemen was. Een wielervereniging met een eigen onderkomen!
Nadat in de eerste jaren de toerafdeling een belangrijke rol speelde waren het vooral de wedstrijdrenners die de club die naamsbekendheid in de regio hebben gegeven die we nog steeds hebben.

Het parcours “Het Hamblok” was een flinke omloop die echter al na enige jaren tengevolge van nieuwbouw erg ongelukkig kwam te liggen. Het werd met verkeer gewoon te druk.
Elke woensdagavond (ook toen al werd de inmiddels beroemde ZomerAvondCompetitie verreden) werd er zelfs in 3 groepen gefietst, maar door het gemor van omwonenden werd naar een andere plaats uitgekeken. Daarna werd er nog 2 jaar langs de Capreton gereden met een gevaarlijke oversteek over de Maaswaalweg. Dankzij enige vrijwilligers is dat altijd gelukkig zonder enig incident verlopen.

Verhuizing van Aalst naar Brakel

In 1991 werd het huidige parcours aan de Langerakseweg te Brakel door en met behulp van financiële steun van de toenmalige Gemeente Brakel aangelegd. Het houten clubgebouw werd voor de 2e maal op de “kar gesjouwd” en naar Brakel getransporteerd.
Het parcours was tot voor het jaar 2000 nog voor een deel openbare weg (zie nog steeds de borden aan het begin van de Langerakseweg: “Let op wielerparcours”), maar gelukkig is het nu geheel op afgesloten terrein en vinden er volop activiteiten op plaats.
Elders op de onze website worden deze activiteiten nader belicht. Naast eigen gebruik wordt de baan ook gebruikt door de IJsclub De IJsvrienden uit Wijk en Aalburg welke zomers op het parcours traint.

Onze vereniging is altijd een vereniging geweest met een flink aantal toerrijders en een even groot aantal wedstrijdrenners. In principe wordt het GEHELE jaar door gefietst. Met name de vaste en harde kern gaat ook “buiten het seizoen” bij goed weer elke zaterdag op de fiets voor een ritje van ongeveer 100 km. Ook voor de wedstrijdrenners geldt dat er in principe het GEHELE jaar door gefietst wordt, waarbij natuurlijk het veld niet vergeten wordt. Hiervoor verwijzen wij u graag naar de trainingen.

Aanpassing parcours 2006

Begin oktober 2006 is het wielerparcours verbreed. Dit betekent een grotere veiligheid voor de renners. Ook is het gehele wegdek met een nieuwe laag asfalt voorzien. Dit moet resulteren in minder lekke banden als het erg vochtig is.
Al jaren lang wordt er door de groep vrijwilligers het parcours tot in de puntjes onderhouden. Het gras wordt steeds kort gehouden. Ook is in 2006 het jurygebouw aangepast zodat er nog meer zicht op de finish is. Deze verbetering plus het feit dat er al enige jaren met een camera de sprints worden vastgelegd, betekent dat er nooit protesten zijn over de uitslagen.

Door het feit dat de vereniging beschikt over een eigen afgesloten parcours en een eigen clubgebouw heeft is het een echte vriendenvereniging geworden waar men zowel kan sporten als gezellig bij elkaar zijn!

Een vereniging om lid van te zijn én te worden.

Informatie over het lid worden van WTC Maas~Waal kunt u vinden op de Lid worden-pagina.