Licentie-informatie

Officële wielerwedstrijden die je wel eens op televisie of in eigen dorp of omgeving ziet, zijn georganiseerd onder landelijk toezicht van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU).
Om het wielrennen voor iedereen aantrekkelijk te maken zijn de wedstrijden onderverdeeld in verschillende categorieën. Met deze categorieën ben je zeker dat je tegenstanders (tegenstandsters) treft die vrijwel even goed of even oud als jezelf zijn.

Om aan wedstrijden in een bepaalde categorie te mogen meedoen moet je een licentie van de KNWU hebben.
WTC Maas~Waal organiseert natuurlijk ook een aantal wedstrijden voor een aantal van deze categorieën, waaronder de omloop van het Munnikenland, de Ronde van Brakel voor Masters 60+, de Ronde van Herwijnen en de ronde van Almkerk. Voor een overzicht van alle nationale wedstrijden kijk je op de wedstrijdkalender van de KNWU.

Wedstrijdcategorieën

Jeugd

Voor jongens en meisjes van 8 tot en met 14 jaar zijn er gezamenlijke jeugdwedstrijden. Tijdens de wedstrijden zijn er, voor de hoogst geklasseerden, prijzen te verdienen. Na deze categorie ga je naar de Nieuwelingen.

Nieuwelingen(-dames)

Voor jongens en meiden van 15 en 16 jaar. De jongens en meiden rijden niet meer bij elkaar maar er zijn aparte nieuwelingencategorieën voor de jongens en meiden.
In deze categorie zijn de wedstrijden gemiddeld 40 tot 50km lang. Voor een goede spieropbouw, omdat je in deze leeftijd nog in de groeifase zit, heb je een maximaal verzet op je fiets van 50×16 (50 tandjes voor en 16 achter) nodig.

Junioren(-dames)

Na de Nieuwelingen wordt je Junior of Junior-Dames, in deze categorie zit je wanneer je 17 of 18 jaar bent.
De wedstrijden zijn tussen de 70 en 80km lang en er wordt ook altijd hard gereden.

Beloften

Jongens tussen 19 en 22 jaar kunnen in deze categorie kiezen of ze later door willen als Elite of A-Amateur. Deze categorie zorgt er eigenlijk voor dat je niet tussen wal en schip raakt.

Elite

Voor de meeste jongens van 23 jaar of ouder is dit de hoogst haalbare categorie. In deze categorie kun je nog doorstromen naar de Profs, maar dat is voor maar heel weinig renners weggelegd.
De criteriums in deze categorie zijn 80 tot 100km lang maar ook worden er veel wedstrijden en klassiekers (in het buitenland) verreden.
In deze categorie is het dan ook keihard trainen en je moet je helemaal instellen voor de sport.

Amateurs

De Amateurs is een echte wedstrijdcategorie vanaf 19 jaar. Voor deze categorie moet je goed trainen om de wedstrijden (60 tot 80km) uit te rijden. De afstanden van de wedstrijden zijn meestal korter en het tempo ligt hoger dan bij de elite.

Sportklasse

In deze categorie kun je gelijk na je Juniorentijd als je behoefte hebt om alles te laten voor je sport. Deze wedstrijden zijn helemaal geschikt als je minder tijd hebt of gewoon lekker wilt fietsen.

Masters

Amateur- of Sportklasserenners krijgen naast deze licentie een extra aanvulling wanneer zij ouder zijn dan 30 jaar. Je krijgt dan een Mastertitel (30+, 40+ of 50+), een veteranenlicentie dus.

Dames

Na de periode Nieuwelingen-Dames kom je in deze categorie terecht. Deze categorie is net als bij de Amateurs onderverdeeld in A en B. Het verschil in deze onderverdeling is het niveau van de rensters, maar veelal rijden deze categorieën bij elkaar.